Hevosurheilun historia


 

 

Arviolta noin 6000 vuoden takaa nykyisestä Kazaktanista löytyy viitteitä siitä, että ihminen on saanut kesytettyä tuon ajan villihevosista kotieläimiä, joita sittemmin käytettiin moniin eri tarkoituksiin. Työtehtävissä hevonen palveli ihmistä ainakin kanto- ja vetojuhtana ja vähitellen myös kulkuvälineenä. Liikkumiseen ratsastamalla ei tarvittu lyhyelle matkalle ja kevyelle kuormalle edes satulaa, jonka kehittely kesti jonkin aikaa. Huomattavasti vaativampaa on aikanaan ollut valjaiden, vaunujen tai kärryjen keksiminen ja rakentaminen. Kaksipyöräisiä hevoskärryjä on käytetty jo noin 1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Nykyään käytetään huomattavasti kehittyneempiä tarvikkeita hevosten kanssa, niitä voi tilata www.kshv.fi.

Vanhoissa kulttuureissa hevosella oli monia käyttötarkoituksia maataloustöiden, tavaroiden kuljetuksen ja matkustamisen lisäksi. Hevoset olivat näyttävästi esillä hallitsijoiden järjestämissä juhlatilaisuuksissa ja erityisesti sotaretkillä, joissa ratsastustaidot ja nopea liikkuminen hevosen vetämillä kärryillä olivat suuria apuja. Antiikin Kreikassa järjestettiin kilpailumuotoisia valjakkoajoja jo noin vuonna 700 eaa. Hevosurheilun niin ravien kuin myös kilparatsastuksen pitkän kehityskaaren voidaan katsoa alkaneen sotataidoista. Myös monilla muilla urheilulajeilla on löydettävissä ainakin jonkinlainen yhteys sotiin.

Kovin tarkkoja tietoja siitä, milloin ihminen nousi hevosen selkään ei löydy. Kuitenkin jo vuodelta 430 eaa on peräisin alan oppikirja, kreikkalaisen Xenofonin opus ratsastuksesta taiteena ja tieteenä. Siinä on paljon asioita, joita klassinen kouluratsastus omaksui ja joista osa näkyy vielä nykyisessä kouluratsastuksessa. Monille paimentolaiskansoille hevonen ja ratsastustaito olivat elinehto. Jotkut ratsastus- ja laukkakilpailujen muodot ovat saaneet paljon vaikutteita näistä kulttuureista.

Italian Siennassa on jo 1200-luvulla alkanut pitkä perinne laukkakilpailulla, jossa 17 eri kaupunginosan edustajat keskiaikaiseen asuun pukeutuneina joka vuosi heinä- ja elokuussa kiertävät kaupungin torin kolme kertaa ympäri erikseen merkitylla laukkaradalla. Kilpailun voittajasta tulee suuri ja juhlittu sankari. Monipuoliseen tapahtumaan torilla ja sen läheisyydessä osallistuu edelleen kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Varsinaisten ravikilpailujen katsotaan alkaneen vasta 1700-luvun Yhdysvalloista, josta ne nopeasti levisivät Eurooppaan ja erityisesti Ranskaan. Vedonlyönti oli tärkeä osa ravien toimintaa ja juuri Ranskassa kehitettiin nyttemmin hyvin suosittu rahapeli Toto. Englannissa laukkakilpailut lisäsivät suosiotaan myös vedonlyönnin ansiosta. 





 

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2005-2016 Marikas Coffee House | marikascoffeehou@marikascoffeehouse.com